10 lucruri interesante despre somn

La fel ca si respiratia, somnul este un mecanism semi-automat: te poti lipsi de el ceva timp, insa organismul nu poate supravietui si intervine imediat impotriva vointei constiente a fiecarui individ. Daca ai ocazia sa mergi la o petrecere, iti spui ca merita sa faci o noapte alba, insa stii ca vei recupera in zilele urmatoare, negresit. Sa vedem cateva lucruri interesante, cu privire la acest domeniu fascinant...
Opt ore de somn sunt suficiente?

Da si nu. Somnul depinde de fiecare organism in parte. Daca cineva se va simti perfect odihnit dupa opt ore, altcineva va avea aceeasi stare dupa doisprezece ore sau, din contra, numai patru. In general, bebelusii dorm cam 16 ore pe zi. Apoi, la pubertate, cand corpul trece printr-o serie de modificari hormonale, simti nevoia sa dormi mai mult. Ceva mai tarziu, somnul nu mai variaza cu varsta, demontand mitul ca persoanele in varsta dorm numai cateva ore pe noapte.

Conteaza somnul de la amiaza?

Bineinteles ca da. Corpul uman are doua cicluri importante in ceea ce priveste odihna: unul mare seara si unul mai mic, la amiaza, situat undeva intre orele 13 – 15. Tocmai de aceea, orarul scolar ar fi bine sa nu se suprapuna peste aceste ore, cand elevii sunt amortiti si nu se pot concentra corespunzator. Este indicat sa se apeleze la somnul din timpul zilei, intrucat are beneficii enorme asupra sanatatii, bunei dispozitii, memoriei sau concentrarii in diverse activitati. Batranii apeleaza cu incredere la aceasta pauza mica de somn, iar gestul ar trebui facut de catre oricine.
Poate cineva trai fara sa doarma?

Aici exista relatari care pana la urma nu se dovedesc a fi decat mituri. In mod normal, chiar si dupa o singura noapte fara somn, efectele se resimt. Desigur, exista numeroase afectiuni care au legatura cu somnul (cercetatorii au gasit pana acum 88), dintre care cea mai cunoscuta este insomnia. Dar asta nu inseamna ca somnul nu exista, ci au loc numai afectiuni in legatura cu inducerea sau mentinerea somnului. Multe din aceste afectiuni se rezolva cu o medicatie adecvata, altele nu.

Ce trebuie sa faca cineva pentru a dormi mai bine?

Lumea confunda dormitorul cu livingul sau chiar si cu bucataria. Cand te duci la culcare, te asezi comod in pat, fara mancare, fara televizor. Ideal ar fi sa nu ai griji deloc, scriind totul pe o bucata de hartie. Cu o relaxare desavarsita, astepti. Daca nu vrea sa vina, nu apela la televizor. Pur si simplu gaseste o activitate monotona, repetativa. Numaratul oilor poate merge, bataitul din picior la fel. Somnul are o faza prima, superficiala, care dureaza cam 5 – 10 minute. Apoi vine o faza mai profunda care tine 30 de minute. Ciclul de 90 de minute este completat de faza REM, in care au loc si visele, trecerea memoriei din starea temporara in starea permanenta precum si alte procese deosebit de importante. Calitatea somnului depinde de numarul de cicluri complete. Este indicat si prinderea orelor 24, respectiv 06, cand secretia de STH este maxima.

Chiar exista somnambuli si somnambulism?

Desigur. O persoana se poate ridica in timpul fazei REM, pe perioada unui vis. Atunci, incepe fie sa mute obiecte prin casa, fie incearca sa-si faca rau sau sa loveasca pe altcineva. Medicii au studiat relativ recent acest domeniu si l-au numit REM sleep behaviour disorder. Somnambulismul mai poate aparea si in faza profunda, traducandu-se prin actiunile clasice, vazute prin filme (mers cu mainile la orizontala, incercarea de catarare pe pereti). Daca cineva observa o persoana aflata in aceasta stare, este bine sa o trezeasca.

Poate un somnambul sa omoare pe cineva?

In mod surprinzator, chiar s-a intamplat. Momentan procesul este in desfasurare si nu se stie daca persoana care sufera de o afectiune sau incearca sa scape de o sentinta dura. In cazul in care se va demonstra ca ea a folosit pistolul aflandu-se intr-o faza de somn, nu poate fi invinuita absolut deloc.

Poate cineva sa doarma in picioare?

O persoana poate atipi chiar si in picioare, insa somnul va fi numai in stare superficiala. Muschii se pot relaxa gradat, iar cel in cauza poate cade, mimand o lipotimie sau sincopa. Oricum, contactul cu solul va face deosebirea imediat intre afectiuni.

Prea mult somn strica?

Lucrurile stau cam la fel. Daca e prea putin sau prea mult, nu e bine. In general, totul este reglat in detaliu si cazurile amintite nu ar trebui sa apara. Cum suntem dependenti de timp, de anumite ore de trezire, de serviciu, organismul nu este lasat sa faca asa cum vrea el. Prea mult somn poate duce la depresii. Invers, depresiile duc de obicei la stari de somnolenta. Apare un cerc vicios din care este greu sa iesi.

Moartea se aseamana cu faza de inceput a somnului?

In cel mai bun caz, probabil ca da. De cele mai multe ori insa, moartea este insotita de suferinta, asa ca nu putem vorbi de o stare placuta asemanatoare cu cea generata de somn. Oricum, in ambele situatii, partea constienta iese din ecuatie..

Se poate muri in somn?

Da si nu. Spunem ca cineva a murit linistit in somn insa nu putem sti cu exactitate ce anume s-a intamplat, din moment ce si noi dormeam in clipele respective. Se pot produce atacuri de cord, aspiratii de continut gastric in caile respiratorii, rupturi de anevrisme chiar in timpul noptii. De regula acestea conduc si la trecerea in stare de veghe a persoanei respective. Insa, daca nu este cineva acolo care sa vada, ne multumim cu expresia a murit in somn..Exista si afectiuni care pot determina moartea in somn si cel mai frecvent se intampla asta la batrani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

"Realitatea ma impiedica sa ajung la tine..."

...

Music


:)

Persoane interesate

Faceți căutări pe acest blog