Un mass interesant

Cred ca zilele trecute, am primit cel mai interesant mass de Yahoo Messenger; poate l-ati primit si voi, mie insa mi s-a parut deosebit. De ce? deoarece arata 3 lucruri reale si uimitoare, si anume:

Exista 3 lucruri pe care Microsoft nu le poate explica:

1. Un indian a descoperit ca nimeni nu poate crea un folder oriunde in calculator sub numele de “CON”.E ceva ciudat si inexplicabil!…La Microsoft, nimeni din echipa nu a putut explica de ce se intampla asta! Poti incerca acum, dar niciodata nu o sa poti crea un folder “CON”.

2. Pentru cei dintre voi care folositi Windows,incercati asta:

Deschideti un fisier gol Notepad
Tastati “Bush hid the facts” (fara ghilimele)
Salvati-l ca orice doriti
Inchideti-l si redeschideti-l! Ati observat? Nimeni nu poate explica
3. Deschideti Microsoft Word si tastati “=rand(200,99)” – tot fara ghilimele. Apoi apasati Enter si vedeti magia!

Stiu ca poate vi se pare aiurea, dar mie mi s-a parut amuzant faptul ca fiecare din cele 3 lucruri e adevarata.

Dezgustul, instinct primar?

O stiti pe aia cu “tot ce-i bun este ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa”? Ei bine, s-ar parea ca lucrurile nu stau chiar asa. Exista o sumedenie de lucruri care ne lasa un gust amar in gura - nu doar alimentele iesite din termenul de garantie -, ci si comportamente, gesturi, actiuni, considerate scandaloase sau ilicite; oamenii de stiinta le-au studiat si au ajuns la concluzia ca repulsia fizica si cea morala sunt in esenta identice.
Gust si dezgust

Desi experienta dezgustului pare primitiva, aceasta emotie nu este raspandita si la alte animale. Multe specii "stramba" din nas ca reatie la proprietatile senzoriale ale hranei - cum ar fi acreala si amareala -, si o maimuta, pisica sau un copil pot scuipa ceva perceput drept dezagreabil; dar numai oamenii trecuti de varsta copilariei vor refuza o mancare in baza locului unde a fost depozitata sau a ceea ce ar fi putut s-o atinga. "Dezgustul este un sentiment mult mai cognitiv si emotional decat sila", considera Paul Rozin, psiholog la University of Pennsylvania, Philadelphia, unul dintre pionierii cercetarilor pe aceasta tema. In opinia lui, dezgustul presupune sa intelegi ce este exact un aliment si de unde provine intrucat o buna parte din complexitatea emotiei deriva din faptul ca inglobeaza notiunea de contaminare; de aceea o mancare altfel comestibila, care a fost atinsa chiar si in treacat sau "inocent" de ceva perceput ca dezgustator, va fi evitata. Cei mai multi oameni, a constatat Rozin (si e greu sa nu-i dai dreptate), nu s-ar atinge de un pahar cu suc despre care ar afla ca a fost "vizitat" de un gandac, fie paharul respectiv si sterilizat, sau nu ar bea dintr-o oala de noapte, chiar daca li s-ar explica ca aceasta a fost meticulos curatata. Rozin sugereaza ca este tocmai "sofisticarea cognitiva" a acestei idei explicatia faptului ca emotia este absenta la animale si la nou-nascuti.

Noua Era Glaciara: Pamantul ca un bulgare de nea


Dupa ce, de ani de zile, aflam pe pielea noastra ca verile sunt din ce in ce mai fierbinti, iata ca, de la o vreme, a aparut o noua amenintare. Savantii ne anunta ca nu de caldura trebuie sa ne temem, ci de iarna care va sa vina. Si care ar fi cauzele acesteia? Noi si “efectele adverse” ale dezvoltarii civilizatiei noastre? Sau e ceva de dincolo de noi?

Una calda, una rece… si tot asa

In ultimele doua milioane de ani, Terra a trecut prin vreo 20 de glaciatiuni. Acestea au durat in total 1.800.000 de ani, acoperind 90% din perioada despre care discutam. Suntem foarte norocosi sa fi apucat o blanda perioada interglaciara.

Ultima glaciatiune a inceput in urma cu aproximativ 115.000 de ani. Temperaturile medii au inceput sa scada, ajungand sa fie cu 7-10 grade mai mici decat astazi. Iarna a juns la apogeu cu 18.000 de ani in urma. Scuturi de gheata groase de cativa kilometri acopereau cea mai mare parte a Americii de Nord si Europei.

A urmat o schimbare foarte rapida de situatie: in urma cu 10.000 de ani, temperaturile au crescut din nou; glaciatiunea luase sfarsit.
Daca e prea cald, vine iarna

Ce se va intampla in Europa in conditiile incalzirii globale a climei?
a) Va fi vara tot timpul.
b) Va fi iarna tot timpul.
Raspuns corect: b

Aceasta este parerea unei parti a comunitatii stiintifice internationale; noi nu ne asumam raspunderea, iar cealalta parte a comunitatii stiintifice - nici atat. Dar poate va intereseaza sa cunoasteti logica acestui raspuns, pentru ca o logica exista. E vorba despre vechea poveste cu incalzirea globala cauzata de efectul de sera.

Ca temperaturile medii anuale au tendinta sa creasca, e clar. Ca asta ar putea duce la topirea calotelor glaciare - suna logic. Paradoxala pare doar afirmatia ca, in cazul in care clima ar continua sa se incalzeasca, Europa ar putea cunoaste o iarna interminabila, practic o noua glaciatiune.

Fenomenul - spun specialistii - poate deveni posibil din cauza perturbarii mecanismului de actiune al Curentului Golfului (Gulf Stream). Caci daca Gulf Stream nu e, nici caldura in nordul Europei nu prea mai e.

Gulf Stream este un curent oceanic - asemanator unui fluviu care ar curge prin ocean -, si anume unul cald. Curentul Golfului ia nastere in apropierea Ecuatorului, se indreapta spre Caraibe si apoi o ia drept spre nordul Atlanticului. Pe masura ce inainteaza spre miazanoapte, apa calda (care, la Ecuator, are 26-280C) se evapora, fapt ce duce la cresterea concentratiei de saruri. La cca 55 de grade latitudine nordica, apele sarate, fiind mai dense, coboara la adancimi mai mari (2.000-3.000 m), unde, in contact cu apele reci de profunzime, se racesc la randul lor. Intorcandu-se spre punctul de plecare, ele ies din nou la suprafata in dreptul Ecuatorului si ciclul se reia. Dupa cum se vede, totul se bazeaza pe diferentele de temperatura, de salinitate si de densitate ale apelor Oceanului Atlantic.

Or, daca gheturile polare s-ar topi, apa oceanului s-ar indulci, iar modificarile de salinitate ar putea perturba delicatul echilibru al fenomenului. Iar daca apele calde ale Curentului Golfului nu ar mai scalda coastele nordice ale continentului european si insulele din preajma lor, clima acestor tinuturi - care e suportabila doar datorita curentului cald al Golfului - s-ar modifica dramatic. Islanda, Norvegia, Anglia ar fi acoperite de gheturi vesnice.

"Realitatea ma impiedica sa ajung la tine..."

...

Music


:)

Persoane interesate

Faceți căutări pe acest blog